Länsi Vantaan Fysikaalinen hoitolaitos

Fysioterapia | Hieronta | Lymfaterapia | Raskaushieronta | Kiropraktiikka | Voice Massage | Kinesioteippaus

Lymfaterapia

mitä se on, kenelle, milloin ja miksi?

Imusuonisto on ihmiskehossa verenkierron kanssa rinnakkainen kuljetusjärjestelmä. Lymfaterapia on hoito, jonka tehtävä on päästä eroon ylimääräisestä neste- ja valkuaisainekuormasta, joka on jäänyt kudoksiin kapillaariaineenvaihdunnan seurauksena.

Tälläinen tilanne voi syntyä leikkausten tai tapaturmien jälkeen. Kun imusuonistoa aktivoidaan poistamaan ylimääräinen neste kudoksesta verenkierto paranee ja paranemisprosessi nopeutuu. Laskimovajaatoiminnassa esiintyy turvotusta, joka yleensa huomataan turvotuksena nilkan ja säärten alueella. Tälläisiä turvotuksia hoidetaan myös lymfaterapialla.
Turvotusta, jota voidaan hoitaa lymfaterapialla, liittyy myös sairauksiin, joissa tulehdusreaktio aiheuttaa lisääntynyttä nestekuormaa kudokseen, kuten nivelreumassa. Fibromyalgia -potilaat ovat saaneet myös apua manuaalisesta lymfaterapiasta. Viimeisten tutkimustulosten mukaan fibromylgian taustalla saattaa olla käsivarsien puutteellinen hermotusjärjestelmä. Tämä tieto puhuu puolestaan lymfaterapian hyödyistä kipujen hoitoon fibromyalgia potilailla. Tällöin imusuoniston aktivoiminen ja nestekuorman poistuminen antaisi tilaa hermokudokselle sekä hermoradoille ja kipu helpottaisi.
Manuaalinen lymfaterapia aiheuttaa myös oksitosiinihormonin lisääntymistä kehossa, jolloin kiputuntemukset lieventyvät kehossa.

Tarpeeksi pitkään jatkunut turvotus johtaa Lymfaödeemaan, jolloin imusuoniston kuljetuskapasiteetti on laskenut ja se ei pysty poistamaan ylimääräistä nestettä pois.

Lymfaterapia (LYKO-terapia=lymfahoidon kokonaisuus)

LYKO-terapia=lymfahoidon kokonaisuus koostuu kahdesta eri vaiheesta, jotta saataisiin paras mahdollinen hoitotulos; manuaalisesta lymfaterapiasta ja kompressiosidoksista.

Manuaalisella lymfaterapialla aktivoidaan imusuoniston toimintaa ja luodaan uusia yhteyksiä imusuoniverkostoon ja kompressiohoito estää liikkeelle lähtevän nesteen takaisinvirtauksen. LYKO-terapiaa voidaan täydentää tarpeen mukaan lymfateippauksilla ja lääkinnällisillä kompressiotuotteilla, kuten tukisukilla. Hoito tulisi olla intensiivinen, 3-5 kertaa viikossa.
Lymfaterapiaan kuuluu myös olennaisena liikehoito ja liikunta, samoin kuin ihonhoito, mikä neuvotaan potilaalle terapiakäynneillä.

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala ja Lyko-terapeuteilla on fysioterapeutin tai sairaanhoitajan/ terveydenhoitajan koulutus.


Sirkku Nissilä
Terveydenhoitaja / lymfaterapeutti


Muita palveluitamme:
hieronta, raskaushieronta, voice massage, kiropraktikko, kinesioteippaus


Lue lisää aiheesta lymfaterapia (Wikipedia eng.)